Sibbos förnyade bibliotek invigdes

18.04.2019 kl. 11:25
Utifrån ser det ut som tidigare, men inuti är inget sig likt. Sibbos förnyade huvudbibliotek öppnade i slutet av hösten och i januari firades invigningsfest.

Invigningsfesten – på Zacharias Topelius födelsedag den 14 januari – bjöd på program hela dagen. 

Sagofigurer guidade daghemsbarn i biblioteket, sjätteklassister bjöds på film och bokprat, DJ Aaro & Simo spelade i ungdomsrummet och i bibliotekets kafé serverades tårta och dragspelsmusik. 

På kvällen var det cocktail för inbjudna gäster med tal av bland andra fullmäktiges ordförande, som talade om att Sibboborna nu har fått sitt eget Ode. Tal hölls också av kultur- och fritidschefen, av arkitekten bakom renoveringen och av byggnadens ursprungliga arkitekt. Kvällen avslutades med en stämningsfull festkonsert med Claes Andersson och Julia Korkman

Anledning att fira 

Och visst finns det anledning att fira. Flera år av planeringsarbete, möten och kamper om tilläggsfinansiering ligger bakom resultatet. Personalen har fått återvända efter ett och ett halvt år i exil i en gammal skolmatsal, som i en hast gjordes om till bibliotek. Och inte minst har Sibboborna och andra kunder nu fått ett fräscht, ljust och glatt bibliotek.

Vakar ut över bibliotekssalen. Flickan med det röda håret är en av tre skulpturer som konstnären Marjukka Korhonen skapat till biblioteket på kommunens beställning. Foto: Jussi Tiainen 

Sibbo huvudbibliotek byggdes 1983- 85 och hade alltså över 30 år på nacken när renoveringen inleddes i maj 2017. 

Startskottet var ett läckande tak, som också hade orsakat en del fuktskador i ytterväggarna. När ändå husets yttre skulle göras om fick man chansen att också ge biblioteket en invändig ansiktslyftning. 

Önskelistan var lång 

När en offentlig byggnad har varit i bruk länge syns slitaget. Biblioteket var också ett barn av sin tid, med grått golv, mörka hyllor, mörka balkar och fönsterkarmar. Kombinerat med en otillräcklig belysning var stämningen ganska mörk och dyster, särskilt under vinterhalvåret. 

Akustiken var inte fungerande och lokalerna motsvarade inte de behov dagens kunder och dagens biblioteksverksamhet har. Det fanns bland annat behov av mera plats för barn och unga och ett större sagorum. Fler platser för studier och distansjobb hade också efterlysts och ett kafé längtade många kunder efter. 

När arkitektbyrån ERAT under ledning av Sebastian Lönnqvist tog sin an projektet var önskelistan alltså lång. Samtidigt var det bestämt att det inte skulle bli fler kvadratmetrar. 

Vågad idé: läsbalkong 

Byggnadens tegelfasad skulle förnyas, så det fanns möjlighet att förändra bibliotekets yttre utseende. Men arkitekterna och kommunens representanter i planeringsgruppen bestämde sig ändå ganska snabbt för att bevara bibliotekets ursprungliga fasad. 

Barnavdelningen. Förstorades och fick mjuka former och glada färger. Foto: Malin Hollmén 

Däremot kom arkitekterna med en idé som blev en stor invändig förändring och som faktiskt gav biblioteket fler kvadratmetrar: en stor läsbalkong ovanför bibliotekssalen! Det är högt till taket i salen, men ingen hade tidigare tänkt på att det kunde finnas plats för en andra våning där! 

Men så blev det. Balkongen fick en ljuddämpande heltäckningsmatta, cirka tio läsplatser och upp flyttade också musiken och en del faktaböcker. På läsbalkongens räcke sitter Flickan med det röda håret, en av tre skulpturer som konstnären Marjukka Korhonen specialgjort för biblioteket.

Röstning om golvfärgen 

De dominerande färgerna i det förnyade biblioteket är vitt och gult, vilket skapar en glad och solig känsla. Hyllorna är vita och golvet är huvudsakligen gult. Den färgen röstade bibliotekspersonalen fram bland tre alternativ som arkitekterna gav: orange, olivgrön och gul. 

Olivgrönt blev golvfärg i sidorummen: ungdomsrummet, mötesrummet och det tysta rummet. Efter renoveringen flyttade kommunens kundtjänst (Info) in i biblioteket och i deras rum är golvet orange. 

Ungdomarna hade inte tidigare haft ett separat rum, men nu har de en egen oas, med säckstolar, spelkonsoler, serietidningar och ungdomsböcker. 

Den nya läsbalkongen. Här finns eftertraktade läsplatser och en heltäckningsmatta som dämpar ljudet. Foto: Malin Hollmén 

Barnavdelningen förstorades genom att två väggar fälldes. Det som tidigare var ett lager för kontorsmaterial och dylikt, blev ett stort, mysigt sagorum med mossgrön heltäckningsmatta och mossgröna draperier längs alla väggar. I sagorummet Adalmina ståtar en orange tron, här finns en stor vitduk och teaterbelysning som kan ändra färg. 

Populärt kafé 

Kaféet blev också verklighet. Café Emilie drivs av kommunens sysselsättande enhet Vägskälet och har snabbt blivit populärt. Det är byns första kafé med specialkaffe, som man kan kombinera med färska bakverk, fyllda bröd och annat läckert. Kaféet är samtidigt en del av Navigatorn-verksamheten i kommunen, som erbjuder unga vuxna stöd och handledning när det gäller studier, jobb och hobbyer. 

Ulla Salento, ledande bibliotekarie på Sibbo huvudbibliotek, har nu hunnit jobba i den nya byggnaden i fem månader: 

– Jag trivs jättebra här! Vi får fortfarande massor av positiv respons av kunderna, som jämför med det gamla biblioteket. 

– Folk tycker precis som vi i personalen att här är så fint, ljust och luftigt. Läsbalkongen har varit en succé och är verkligen i flitigt bruk. 

Text: Malin Hollmén