Normkreativitet i barnböcker – en hälsning från en läsinspiratör på Instagram

16.12.2019 kl. 23:37
"Samtidigt ska barnböckerna också kunna fungera som fönster så barn kan få läsa om hur andra barn kan ha det, barn som kanske har en annan familjekonstellation eller religion eller vad det nu kan vara än en själv."

Att lyfta fram normbryt

I omkring 1,5 år har jag lyft fram normbrytande barnlitteratur via Instagramkontot Normkreativa barnböcker. I skrivande stund har jag tipsat om omkring 250 böcker för noll- till nioåringar där karaktärerna på något sätt bryter mot normen. Det kan handla om vem huvudpersonen är kär i, hurdan familj som skildras, att det handlar om ett barn med intellektuell eller fysisk funktionsnedsättning eller att boken handlar om ett brunt barn.



För att göra det extra lätt att hitta lämpliga böcker bland mina tips har jag också skapat hashtaggar som #normbrytförfemåring, #barnbokombruntbarn och #barnbokmedtvåmammor. Hashtaggarna gör det lätt att hitta fler böcker med något specifikt man söker.

Böcker som spegel och fönster

En av de sakerna som är så fint med böcker är att de fungerar både som spegel och som fönster. Jag tänker till exempel på boken där ett dagisbarn ofta blir argt och får utbrott både hemma och på dagis. Hon bråkar med sina kompisar och är verkligen inte den typiska glada och snälla barnbokskaraktären. För ett barn som kanske har adhd kan det vara guld värt att ett så kallat problembarn synliggörs och får vara huvudpersonen i en berättelse.

Samtidigt ska barnböckerna också kunna fungera som fönster så barn kan få läsa om hur andra barn kan ha det, barn som kanske har en annan familjekonstellation eller religion eller vad det nu kan vara än en själv. Kanske läsaren upptäcker att känslorna, problemen eller vardagen som karaktärerna möter ändå är de samma som i den egna familjen.

Egen nisch

Det finns en hel uppsjö andra barnbokstipsare på Instagram, men jag har inte hittat någon annan som uteslutande fokuserar på normbrytande barnlitteratur. Jag upplever att föräldrar som är intresserade av normkritik, som ju ligger i tiden nu, men inte nödvändigtvis av barnböcker hittar till mitt konto via olika diskussionsforum och cirklar och tack vare det får upp ögonen och intresset för barnlitteratur. Sedan passar jag också på att lyfta fram finlandssvenska normbrytande barnböcker eftersom över 70 priocent av mina följare är från Sverige.

Det är speciellt glädjande att höra av mina följare att de tack vare Instagramkontot gjort många berikande biblioteksbesök eller att de hittat den perfekta presenten till ett barn i sin närhet, ett barn som inte ofta ser sig självt representerat i barnlitteraturen. 

Det lilla extra

Ibland när jag har tid gör jag något extra av den plattform jag skapat. Ifjol gjorde jag med understöd av Eugéne, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse en julkalender där jag varje dag tipsade om en bok som följarna kunde vinna till valfri dagisgrupp eller skolklass i Finland.

Då jag kom upp till 1000 följare i våras lottade jag i samarbete med bokförlagen ut de fem böcker som fått flest spara-markeringar av alla böcker jag hade tipsat om. Det vill säga de böcker som följarna velat lägga på minnet för att kanske låna eller köpa senare.

Den här julen valde jag att slå ett slag för adventsböcker med 24 kapitel och har tipsat om en knapp handfull sådana där karaktärerna visar på mångfald. Jag tycker själv att det inte finns något mysigare sätt att vänta på julen tillsammans med barnen än med en spännande och stämningsfull adventsbok! Och samtidigt skadar det verkligen inte att lära känna diversitet och bli öppnare för olikheter.

Text och foto: Tove Nylund
Bibban 3/2019

Tove Nylund driver instagramkontot Normkreativa barnböcker (www.instagram.com/normkreativa_barnbocker), jobbar till vardags med skolbiblioteket Ebban och leder småbarnsordkonst.