Mia ger över till ordförande Mia

22.09.2024 kl. 09:20
På årsmötet i Mariehamn valdes Mia Karvonen till FSBF:s nya ordförande. Anna-Maria Malm lämnar ordförandeposten efter två innehållsrika år.

Anna-Maria, även hon kallad Mia, har varit föreningens ordförande sedan maj 2022. Före det var hon styrelsemedlem i några år, hon har även varit Bibbans chefredaktör.

- I styrelsen får man både lära sig nya saker, nätverka och träffa nya kolleger. Speciellt under pandemin hade jag arbetat mycket ensam, så jag tyckte det skulle vara roligt att arbeta tillsammans med andra i styrelsen mot gemensamma mål. Därför svarade jag ja, då jag blev tillfrågad att bli ordförande.
Tiden som ordförande minns Mia som en både händelserik och arbetsam tid.

- Jag lärde mig mycket om både föreningsadministration och ekonomi. Roligast var det att arbeta tillsammans med andra och lära känna nya kolleger och att biblioteksdagarna och andra program vi ordnade blev lyckade och uppskattades av deltagarna. Resan till IFLA-konferensen i Rotterdam och deltagandet i en nordisk paneldebatt där kommer jag också att minnas. På det internationella planet var det mycket tal om IFLA-konferensen som planerades att ordnas i Dubai år 2024. FSBF motsatte sig liksom många andra biblioteksföreningar ordnandet av konferensen i Dubai på grund av att arrangörslandet ville utöva censur på programmet. 

 

Utmanande tider

En av utmaningarna under Anna-Marias tid som ordförande var att komma i gång med verksamheten igen efter coronapandemin.
- Det lyckades vi nog med. Vi hade ett rekordantal deltagare under biblioteksdagarna i Vasa 2023. Hela det året uppmärksammade vi föreningens 85-års jubileum.
Under Anna-Marias tid som ordförande lanserades ChatGPT och det talades mycket om AI. FSBF ordnade därför en fortbildning kring AI och bibliotek. 

- Vi ordnade också en mycket uppskattad Shared Reading-utbildning och vi aktiverade oss i samarbetet med de andra finska och nordiska biblioteksföreningarna. 

Anna-Maria fortsätter som medlem i Bibbans redaktionsråd. Och så finns förstås det vanliga arbetet att tänka på. Hon arbetar som planerare vid Vake, alltså det nationella utvecklingsuppdraget som sköts av Helsingfors stadsbibliotek.

- Till mina uppgifter hör att uppdatera www.biblioteken.fi och andra svenskspråkiga nationella webbtjänster för bibliotek. Numera jobbar jag mycket på distans hemifrån, men vårt kontor finns i Vallgård i Helsingfors. 

 

Ny ordförande

FSBF:s nya ordförande Mia Karvonen brinner för biblioteksfrågor, nätverkande och kommunikation.

- Med min erfarenhet av föreningsarbete hoppas jag kunna utveckla och påverka FSBF utifrån medlemmarnas intressen.
Mia har en bakgrund både inom idrotten och i biblioteksvärlden.

- Jag har studerat idrott vid Solvalla idrottsinstitut och nordiska språk vid Helsingfors universitet. Efter studierna började jag arbeta som timanställd på Nordisk kulturkontakts specialbibliotek under några år. 2022 fick jag fast anställning på Helsingfors stads centrumbibliotek Ode. Jag var svenskspråkig vuxenbibliotekarie och i samma veva gick jag med i FSBF:s styrelse. 

Mia bodde under sina första år i Haninge i Sverige, då hon var åtta år gammal gick flyttlasset till Pargas. Efter många år i Helsingfors gick flyttlasset för ett par år sedan långt norrut.

- Nu bor jag i Enare kommun och på somrarna i Langfjordnes, Gamvik, Norge. Jag arbetar inom Enare kommun som idrottsinstruktör men samarbetar mycket med biblioteken här i Lappland. Jag undervisar också i svenska och spanska på Arbis i Enare och leder Shared Reading lektioner. Att kunna kombinera mina yrken som idrottsinstruktör och bibliotekarie gör mig lycklig. Att ordna program som Balans och lyrik för seniorer, bibbapromenader ute och sagogympa är jätteroligt!

 

Central roll

Anna-Maria och Mia är överens om att FSBF har en viktig roll. Mia ser tre huvudsakliga uppgifter.

- Vi ska sköta intressebevakning för biblioteken, med ett alldeles speciellt ansvar för de svenska frågorna, ordna fortbildning på svenska kring aktuella och viktiga frågor och slutligen att fungera som en plattform där bibliotekspersonal från olika delar av Svenskfinland och olika typer av bibliotek kan träffas för att lära av varandra.

Anna-Maria konstaterar att det är viktigt för den svenskspråkiga bibliotekspersonalen att få träffas och utbyta idéer och erfarenheter med andra som arbetar på svenska.

- Föreningen fungerar kontaktskapande över både kommun och bibliotekssektorsgränserna. Det finns inte så många andra instanser som ordnar evenemang och fortbildning för både de allmänna bibliotekens och högskolebibliotekens personal.
Inför sin tid som ordförande vill Mia gärna slå ett slag just för den kontaktskapande funktionen.

- Det är viktigt att bibliotekspersonal hittar den finlandssvenska biblioteksföreningen och tillsammans som medlemmar arbeta för dess utveckling. Medlemsvärvningen ser jag därför som central så att föreningens livskraft ytterligare stärks.

 

Text och foto: Monica Sandström

admin admin