Föreningsmedlemmar sittande på jubileumsmiddag

Aktuellt

Maria kom igen på biblioteket

Värmen trycker över barackerna intill Sandsund skola i Pedersöre. Höstterminens första skoldag är slut, men bibliotekets dörr står ännu öppen. Där möter en glädjestrålande Maria, det råder ingen tvekan om att hon hittat sin plats.

”Jag tror på formulerandets kraft”

Genom sitt skrivande får Karin Erlandsson bearbeta självupplevda händelser och känslor. Med hjälp av skönlitteraturen vågar hon också tänka tankar som känns för farliga att tänka själv.

Eva Höglund – informationsspecialisten som även skriver kapitelböcker

För några år sedan förverkligade Eva Höglund sin dröm om att ge ut en bok. Kompisdeckarna handlar om Andrea, Erik, Markus och Elise – ett kompisgäng som löser brott i Åbo.

Depåbiblioteket - en nationell skattkista

Depåbiblioteket är ett landsomfattande bibliotek, vars samlingar för närvarande omfattar mer än 100 hyllkilometrar. I samlingarna finns förutom avskrivna monografier, tidskrifter och annat material från biblioteken även en del nyutgivet material. Johanna Vesterinen, bibliotekschef på Depåbiblioteket, berättar mera om bibliotekets uppdrag och det aktuella projektet AIRUT.

Nya medlemmar i föreningens styrelse

Möt föreningens nya ordförande – Anna-Maria ”Mia” Malm och de nya styrelsemedlemmarna Henrica Lillsjö och Sara Söderbacka.

Finns det tillräckligt med personal i biblioteken?

Den frågan ställde vi i 2021 års basserviceutvärdering som blev klar i början av sommaren. Regionförvaltningsverket utvärderar vartannat år kommunernas basservice.

Vill sprida den nordiska bokskatten

Det som började med fotsteg på golvet för att visa vägen till barnavdelningen har nu blivit ett projekt för att öppna upp nordiska bilderböcker för fler barn. Nu vill Den nordiska bokslukaren inspirera lärare att gripa till böcker i sin undervisning.

Tjugo år av öppen vetenskap – från aktiviströrelse till megatrend

Pandemin har på ett konkret sätt visat på vikten av att snabbt få ny kunskap via forskning. Öppet tillgänglig forskning har varit en pådrivande faktor. Öppen vetenskap omtalas i dag rentav som en megatrend.

”Jag har egentligen aldrig lämnat barnlitteraturen”

Som en av Finlands främsta experter på barn- och ungdomslitteratur bidrar Maria Lassén-Seger med sin expertis i både forskning och som jurymedlem för olika litteraturpriser. Men till vardags hittar man henne oftast bland böckerna vid Åbo Akademis bibliotek.

Hörnstenen i det intellektuella försvaret

Susanne Ahlroths kolumn ur Bibban 1/2022.

Biblioteken en fristad för Quynh Tran

Mottagaren av årets Runebergspris Quynh Tran debuterade hösten 2021 med sin roman “Skugga och svalka”. Han berättar om sin författarresa i ett författarsamtal med Pär Jonasson på stadsbiblioteket i Jakobstad.

E-böcker, möjlighet med begränsningar

Utbudet och användningen av e-böcker har ökat, men biblioteken kan inte alltid påverka vilka böcker som köps in. I artikeln sammanfattas högskolebibliotekens syn och erfarenheter på e-böcker.

Från gemensamt läsintresse till ovärderlig vänskap

Att läsa och diskutera böcker tillsammans för bokcirkelns medlemmar närmare varandra. Det anser sju kvinnor i Helsingfors vars bokcirkel snart firar 20 år.
Katarina Rejman

Förenklade böcker för barn kan hämma lusten att läsa

Under det senaste decenniet har utgivningen av så kallade lättlästa böcker för barn ökat markant, visar Svenska barnboksinstitutet i Sverige. Det är en utveckling som inte är helt problemfri menar Katarina Rejman, forskare och lektor i svenskämnets didaktik. En anpassad text, menar hon, bereder nödvändigtvis inte vägen för mer avancerade böcker för en ung läsare.

Kund eller medborgare?

En del ord fastnar i språkbruket utan att man desto mera reflekterar över dem. För oss som talar svenska i Finland kommer de kanske med en lite annorlunda innebörd in från finskan. Ett sådant ord är kund i bibliotekssammanhang och överlag inom den offentliga sektorn.
En bild av Kyrkslätts nya bibliotekshus Fyyri.

Bibliotekshuset Fyyri – med rum för alla

I Kyrkslätts centrum bredvid Sankt Mikaels gråstenskyrka reser sig nu det moderna bibliotekshuset Fyyri. Det öppnades för allmänheten 9.10.2020.

Exit Covid-19

"Hurdant blir då livet efter pandemin?" frågar Susanne Ahlroth, överinspektör för bildningsväsendet på Regionförvaltningsverket i sin kolumn i Bibban, där hon bland annat reflekterar över pandemins påverkan på bibliotekstjänsterna.

Han stöder unga i samvaron på biblioteket

Saska Sarnikorpi i Sibbo är något av en gränsöverskridare i sin bransch. I fjol höstas inledde han sitt värv som specialungdomsarbetare med säte både på ungdomsgårdar och på biblioteken i Nickby och Söderkulla. Det är frågan om en helt ny tjänst vars ena syfte är att göra bibliotekstjänsterna bekanta för ungdomar.

Normkreativitet i barnböcker – en hälsning från en läsinspiratör på Instagram

"Samtidigt ska barnböckerna också kunna fungera som fönster så barn kan få läsa om hur andra barn kan ha det, barn som kanske har en annan familjekonstellation eller religion eller vad det nu kan vara än en själv."

Finlandssvenska klassiker: Vägen till Vinland

Umbärandena och smutsen är stundvis starkt skildrad, författaren vill inte ge en utslätad eller förhärligande bild av tidsepoken. Dylikt kan slå fel och bli effektsökande, men Landströms text är engagerande.

Hangö bibliotek har en spännande historia

Hangö bibliotek har verkat i sina nuvarande lokaler i 30 år. Det firade man i september med att ordna en stor fest i biblioteket och med att ge ut en historik som berättar om spännande skeden i bibliotekets historia.

Att skriva för och om unga

När vi tänker på att skriva för ungdomar tror jag det bästa tillvägagångssättet är att fråga vad ungdomar själva vill läsa om och är intresserade av, säger författaren och bibliotekspedagogen Julia Wickholm.

Bibliotekstjänster för barn och unga

Seinäjoki stadsbibliotek sköter från och med nästa år det nationella specialuppdraget att främja barns och ungas läsintresse och läskunnighet. Uppdraget är nytt och utmanande men Seinäjoki har länge arbetat långsiktigt och målmedvetet med läsfrämjande arbete för alla barn, säger bibliotekschef Mervi Heikkilä.

”Bibliotek behövs för starka samhällen”

Tritonia hade i juni äran att gästas av Loida Garcia-Febo, från American Library Association (ALA). Under sin inspirerande gästföreläsning lyfte Garcia-Febo fram bibliotekens betydelse i samhället. Hon berättade om ALA:s verksamhet och bibliotekens roll i USA och i världen.
Flicka läser bok

Fem frågor till Läsrörelsens svenskspråkiga koordinator Belinda Kardén

"För mig har läsandet alltid främst varit ett sätt att koppla av och inspireras, att för en stund glömma allt annat och stiga in i en annan värld. Som mamma, och överlag som vuxen, tycker jag att det är otroligt fint att ha möjlighet att vara den som kan öppna den här världen också för barn."
Bokomslag

Finlandssvenska klassiker: Mot ljuset på bergen

"Söderholms andra diktsamling har gott om naturupplevelser, men det är inte fråga om tydliga observationer eller porträtt, utan om hur upplevelsen blir ett med diktjaget till den grad att gränsen mellan den yttre världen och den inre suddas ut."

Hur är det med den digitala kompetensen?

För 860 000 euro ska det digitala kunnandet bland landets biblioteksanställda höjas under de närmaste två åren. Målsättningen är att bibliotekspersonalen i sin tur ska kunna ge kunderna bättre digitalt stöd.
Irmeli Malka-Kannisto

”Biblioteket är till för alla”

Fängelsearbetet passar inte alla. Man kan inte bara stega in med attityden att här kommer jag och ska kultivera er. Det behövs humor och skinn på näsan. Men jag tycker jättemycket om det här arbetet, och jag tror att det syns, säger Irmeli Malka-Kannisto som har fört bibliotekets tjänster till fängelser i sju år.

Alla nummer av Bibban på vår webb!

Härlig läsning genom flera årtionden finns i vår fina medlemstidning Bibban. Ett gediget och omsorgsfullt arbete har satts ner på att fylla vår Bibban med aktuella, relevanta och inspirerande reportage. Vi får följa biblioteksarbetet genom åren och redan pärmbilderna visar på bredd i verksamheten samt förändringar under åren. Här berättas om informationskompetens, bibliotek 2.0, digitalisering, berättelser, böcker, kulturskatter, filialer, bokbussar, nytänkande, handledning och så oerhört mycket mera. Vi lever i spännande tider inom biblioteksvärlden – alltid!

Mys och gemenskap – Biblioteken i Oslo lockar nya användare

I Oslo förnyas biblioteksnätverket ur användarnas synvinkel och de enskilda biblioteken formas om enligt sin omgivning. Hurudant bibliotek behöver man i förorten? Vilka målgrupper finns i den här stadsdelen? Utvecklingen grundar sig på kännedom om verksamhetsområdet, kundens röst och sker med hjälp av en och samma arkitekt, holländska Aat Voss.