Vad är Shared reading? (metoden)
En grupp människor samlas, läser ett utdrag ur en bok, en novell eller dikt och stannar upp för att prata om det man läser. Här finns inga prestationskrav eller måsten, en deltagare kan och får enbart sitta tyst och lyssna om den så vill. Målet är att skapa en plats där deltagarna känner sig trygga och avslappnade. Att läsa litteraturen högt i realtid innebär att alla är involverade i en gemensam, levande upplevelse. Gruppmedlemmarna uppmuntras av läsledaren att ge personlig respons och dela med sig av känslor, tankar och minnen som läsningen väcker.

 

Bakgrund Shared Reading (the Reader)
Allt fick sin början i Liverpool där några litteraturvetare med Jane Davis i spetsen startade organisationen The Reader som utvecklat metoden Shared Reading och idag utbildar certifierade läsledare. I Sverige har metoden etablerats bland bibliotekarier som ett nytt verktyg eller sätt att arbeta med olika målgrupper. Det är en metod som kan användas inom alla åldrar. Man kan ha en Shared reading grupp på biblioteket, i skolan, på en ungdomsgård eller på ett äldreboende, det är upp till den utbildade läsledaren var gruppen ordnas. 

 

Erte och FSBF:s arbete med Shared reading under 2024
Hösten 2023 ordnade specialuppdraget SJK Erte tillsammans med Finlands Svenska Biblioteksförening två läsledarutbildningar inom Shared Reading för bibliotekspersonal. 17 läsledare utbildades av Henrik Wig från Sverige. Läsledarna har startat upp Shared reading grupper runt om i Svenskfinland.
 

Shared reading nätverket och framtiden
De ledare som utbildades under de första Shared reading utbildningarna är i dagsläget med i ett nätverk som samlas några gånger per år digitalt via digitala träffar och på plats under Finlands svenska biblioteksdagar. Nätverket upprätthålls av FSFB och Erte. Det finns också en gemensam Shared reading Facebook grupp för de utbildade läsledarna och andra intresserade.


Lista på utbildade läsledare och kontaktuppgifter
Mer information om utbildade läsledare och deras kontaktuppgifter fås av fsbf@fsbf.fi.